Jeugd-elixer stapje dichterbij

Wetenschappers hebben ontdekt dat huidige medicijnen tegen hoge bloeddruk bij diabetici werken, omdat ze misschien het versneld ouder worden vertragen.

De ontdekking kan volgens hun leiden tot een medicijn om de symptomen van het ouder worden bij iedereen te vertragen.

Veroudering ontstaat deels door dat een hoge suikerspiegel het lichaam suiker-proteïne complexen produceert genaamd "avanced glycation end products" (AGE). AGE's interfereren met sommige cel functies en maken weefsels als bloedvaten stijver. In gezonde mensen vormt AGE zich veel
minder snel.

Het Australische onderzoeksteam, geleid door Mark Cooper van het Baker Instituut, heeft ontdekt dat het ordinaire medicijn Ramipril welke bedoeld is tegen hoge bloeddruk, het opbouwen van AGE in ratten met diabetes stopt. Tevens bleken deze ratten minder schade aan hun nieren te hebben. "Er was een complete bescherming", zegt teamlid Josephine Forbes.

Tot nu toe was het nog onbekend waarom Ramipril beter werkte tegen nier en hartziekten, dan soortgelijke bloeddrukverlagende medicijnen.

Veel experts geloven dat AGE meehelpt aan nierziekten, vernauwing van bloedvaten en de vorming van Alzheimer, en huidveroudering. Ramipril lijkt de vorming van AGE te stoppen.

Momenteel is Ramipril niet geschikt als een eeuwige-jeugd elixer, vanwege de ongewenste neveneffecten als een onregelmatige hartslag.
Echter nu ontdekt is waarom Ramipril de vorming van AGE stopt, kunnen medicijnen ontwikkeld worden, die speciaal ontworpen zijn om AGE productie te stoppen, en minder bijeffecten hebben.