''Oorlog Westen met Irak onontkoombaar''

Volgens de voormalige VN-rapporteur mensenrechten in Irak, de Nederlander Max van der Stoel, is een oorlog tussen het Westen en Irak onontkoombaar nu Saddam Hussein bezig is met het ontwikkelen van kernwapens: ,,Er komt toch een moment dat je moet afwegen wat gevaarlijker is voor de wereld. Het ter beschikking hebben van massavernietigingswapens en een misdadig dictator die al twee keer eerder agressie heeft verricht is een enorm risico''.

Van Der Stoel, oud-minister van Buitenlandse Zaken en oud-Hoge Commissaris inzake nationale minderheden van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), is in principe een voorstander van preventie en een vreedzame oplossing. Toch meent hij dat er niets anders op zit dan Irak aan te vallen.

Max Van Der Stoel vindt het verstandig van de VS dat zij de VN-Veiligheidsraad uiteindelijk hebben ingeschakeld in het conflict met Saddam Hussein, maar hij denkt dat het tevergeefs is. Volgens Van der Stoel zal Irak de VN-resoluties aan zijn laars lappen