Bush=Hitler pamflet leidt tot arrestatie

De Amsterdamse politie heeft zaterdag een vrouw gearresteerd die de Amerikaanse president Bush met Hitler vergeleek. Dat gebeurde in het Oosterpark in Amsterdam, waar het platform Stop de Oorlog tegen de Palestijnen een manifestatie hield onder het motto 'Palestina Vrij'.

Volgens de politie droeg zij een racistisch pamflet bij zich waarop de Amerikaanse president Bush en Hitler over ťťn kam werden geschoren. Op de radicale website DeWaarheid.nu staat te lezen dat het ging om een board met de tekst IsraŽl Nazi's 2002. De politie wilde dat dit afgedekt werd. De demonstrante voldeed hieraan door er een kaart waarop Bush stond afgebeeld met een ''leuk'' Hitler snorretje en de tekst Bush-Hitler: geen verschil overheen te plakken. Hierop werd de demonstrante opgepakt en afgevoerd naar het bureau. Ze is later met een dagvaarding heengezonden.

Duisenberg

De bijeenkomst met sympathisanten van het Palestijnse volk verliep verder in een uiterst gemoedelijke sfeer. Eťn van de oprichters van het platform, Gretta Duisenberg, echtgenote van de president van de Europese Centrale Bank, voerde het woord. Zij riep de Nederlandse regering en Europa op tot een actievere opstelling in het Midden-Oostenconflict. Gretta Duisenberg wil de morele druk op IsraŽl opvoeren daarom pleit ze voor een economische en financiŽle boycot om IsraŽl ertoe te dwingen zich terug te trekken uit de bezette Palestijnse gebieden.

De politiewoordvoerster schatte het aantal aanwezigen gedurende de manifestatie zaterdag op zo'n 500 maar waarschijnlijk lag het bezoekersaantal veel hoger, omdat het een komen en gaan van mensen was gedurende de zeven uur durende bijeenkomst, waarop ook verscheidene muziekgroepen optraden.