Stormfront pest Didamse SP-politicus

RDH had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Didamse SP-politicus Wim van Hal wordt enkele dagen lastig gevallen met dreigtelefoontjes. De meeste tijd blijft het dan secondenlang stil aan de ander kant van de lijn. Uit nader onderzoek blijkt dat deze telefoontjes uit extreem-rechts nationalistische hoek vandaan moeten komen.

Op het forum van de extreem-rechtse beweging Stormfront is een zich Stormfront White Nationalist Community noemende organisatie actief met onder andere een oproep om de Didamse SP'er anoniem te bellen en om bevroren tomaten door de ramen van zijn huis te gooien. Daarbij wordt zijn telefoonnummer en adres genoemd. Ook zijn er meerdere persoonlijke details van de politicus bekendgemaakt.

Uit een interview met de Gelderlander:
...Van Hal is er niet gerust op. "Voor mezelf ben ik niet zo bang. Het gaat me meer om mijn vrouw en kinderen. Op de website wordt mijn auto erg nauwkeurig omschreven. Ik rij geen auto, maar mijn vrouw en kinderen wel. Ik ben bang dat hen iets aangedaan wordt."

Of de bedreigingen serieus genomen moeten worden, weet Van Hal niet. "Eerst denk je dat het alleen maar flauwekul is. Ik woon nota bene in Diem. Hier gebeurt toch nooit wat. Maar ondertussen heb ik al tientallen telefoontjes gehad. Het is niet leuk meer." Van Hal heeft een waarschuwend telefoontje gekregen van de anti-fascistische onderzoeksgroep KAFKA uit Amsterdam. "Zij vertelden me dat er in 99 van de 100 gevallen niets met dit soort bedreigingen wordt gedaan. Toch vond KAFKA het zo serieus klinken, dat ze me toch maar even gewaarschuwd hebben."


Met een poging tot het doen van aangifte van bedreiging ving de politicus overigens bot bij de politie: "De politie heeft mijn aangifte niet geaccepteerd. Ze wisten daar niet zo goed wat ze er mee aan moesten en ik zou nog van ze horen. Vreemd ja, maar ik verbaas me nergens meer over."

Wim van Hal is de laatste maanden erg druk geweest om de SP en zichzelf prominent op de kaart van de lokale Didamse politiek te zetten. Een SP-enquête over gemeentelijke herindeling werd geweigerd door Burgemeester en Wethouders en er werden beschuldigingen geuit aan het adres van wethouder Rasing, over voorkennis bij de aankoop van grond.

De politie heeft overigens al commentaar gegeven op de weigering van de aangifte: "We hebben nog geen aangifte opgenomen, omdat we nog niet precies weten om wat voor soort bedreigingen het gaat. Dat willen we eerst onderzoeken. Morgen moeten we daaruit zijn en dan zullen we Van Hal direct melden wat onze bevindingen zijn."

Alle quotes zijn overgenomen uit het artikel van De Gelderlander