Relatie VS en Duitsland onder druk

Duitsland heeft het merkbaar verbruid bij de Amerikanen. Zo is vandaag De Duitse bondskanselier Gerhard SchrŲder vanuit de hele wereld gelukgewenst met de verkiezingsoverwinning van zijn rood-groene coalitie, maar de Amerikaanse regering liet niets van zich horen. De Verenigde Staten lieten het bij de formele verklaring dat ze ook na de verkiezingen zullen samenwerken met Duitsland bij zaken van gemeenschappelijk belang.

Vandaag weigerde de Amerikaanse minister van Defensie Rumsfeld bovendien om met zijn Duitse collega Struck te spreken op een NAVO-ontmoeting in Warschau.

Washington is vooral boos over SchrŲders categorische afwijzing van een aanval op Irak. Bovendien is president Bush niet onder de indruk van de excuses van SchrŲder voor een vergelijking die een van zijn ministers maakte tussen de regering in Washington en het regime van Hitler.

In een poging de zaak te sussen verklaarde de leider van de Duitse GrŁnen, Fischer, vandaag dat de VS ,,de belangrijkste bondgenoot'' van Duitsland zijn. Hij liet tijdens een persconferentie van de Groenen weten de ,,traditionele goede relatie met de Verenigde Staten'' verder te willen ontwikkelen.