Wageningen UR woedend op columnist

Wageningen Universiteit en Researchcentrum (WUR) is woedend over de column die Volkskrantcolumnist Ronald Plasterk vrijdag in de Volkskrant publiceerde. Niet alleen noemde de hij in het gewraakte stuk voorzitter Aalt Dijkhuizen van de Raad van Bestuur van de universiteit een boer, ook stelde hij dat de universiteit eigenlijk geen universiteit is, maar een hogeschool. Dit schoot in het verkeerde keelgat bij de universiteit, die al jaren middels mediacampagnes het imago van Landbouwhogeschool van zich af probeert te schudden.

Verdeeldheid
Plasterk legde bovendien een verband tussen de universiteit en de vermeende moordenaar van Pim Fortuyn, Volkert van der G., die in Wageningen de studie milieukunde volgde. Een studie waar, aldus Plasterk, de Nederlandse boer niets aan heeft. De columnist haalde uit naar Wageningen omdat deze universiteit zich als enige niet heeft verzet tegen de bezuiniging op het hoger en wetenschappelijk onderwijs. Deze verdeeldheid zal volgens de columnist mogelijk door de regering gebruikt worden.

In Wageningen is de kritiek hard aangekomen. Zo hard zelfs, dat de universiteit vrijdagmorgen besloot Plasterk toch niet als feestredenaar bij te laten dragen aan de viering van het 85-jarig bestaan van de instelling in 2003. De schrijver was al informeel benaderd om ter gelegenheid van dit jubileum de diŽsrede uit te spreken.