Uitslagen Nederlandse clubs in UEFA Cup

Op 19 september kwamen twee Nederlandse clubs uit de Holland Casino Eredivisie uit in het UEFA Cup Toernooi. Zowel Utrecht als Heerenveen speelden de eerste wedstrijd uit tegen hun tegenstanders.

Legia Warschau - FC Utrecht

Voor FC Utrecht zal het moeilijk worden om de tweede ronde van het UEFA Cup toernooi te bereiken. Dat is in ieder de conclusie die makkelijk getrokken kan worden na de wedstrijd tegen de Poolse club Legia Warschau. De ploeg uit de Domstad ging in Polen ten onder met 4-1.

In Warschau leek FC Utrecht van start te gaan met de instelling vooral geen doelpunten tegen te krijgen.. Foeke Booy, de trainer van de Utrechters, had vooraf al aangegeven tevreden te zijn als Utrecht 'de nul' zou houden. Die hoop behield Booy tot de twintigste minuut.
Op dat moment scoorde Zielinski uit een vrije trap. Middenvelder Vukovic schoot binnen tien minuten na de openingstreffer Legia's tweede binnen.

Vlak na rust kwam FC Utrecht nog tot 2-1, dankzij een kopbal van Dirk Kuyt. Net na de 60e minuut deelde Legai echter de genadeklap uit toen een afstuitende bal van keeper Wapenaar door Schut via de knie in eigen doel werd gewerkt. Twintig minuten voor tijd kopte Svitilica de 4-1 in.

National Boekarest - SC Heerenveen

Ook voor Heerenveen lijkt het bereiken van de twee ronde in het EuropaCup toernooi een brug te ver. De club uit Friesland ging in Boekarest, tegen de de plaatselijke National, ten onder met 3-0. De Roemenen overklasten Heerenveen op alle fronten.

De ploeg van trainer Foppe de Haan startte tegen National met Klompe centraal achterin. De trainer nam daarmee een gok, omdat de speler wegens een achillespeesblessure zes maanden uit de roulatie was.

Klompe had een moeilijke avond. Na de snelle 1-0 van National in de zevende minuut (doelpunt Curt) leidde hij in de 29e minuut de ondergang van Heerenveen in. Klompe onderschepte een voorzet van Coman met de hand. De Cypriotische arbiter Loizou was onverbiddelijk en kende National een strafschop toe.

Aanvoerder Ilie liet doelman Vonk vervolgens kansloos. De Roemenen kregen nog volop kansen op meer, maar benutten die niet. Heerenveen was voor rust geen enkele keer gevaarlijk. In de tweede helft speelden de Friezen met Nurmela en Barsom meer voorin, maar dat leidde tot niets. In de zestigste minuut besliste Olah de wedstrijd: 3-0.

Vitesse - Rapid Boekarest

Afgelopen dinsdag al speelde Vitesse tegen Rapid Boekarest. In het Gelredome te Arnhem werd de wedstrijd afgesloten op een 1-1 stand.

Na een uur spelen maakte Bob Peeters voor de thuisploeg de 1-0. Lange tijd leek Vitesse met de winst aan de haal te gaan, maar in blessuretijd ging het mis. Iencsi maakt voor de Roemeense club de 1-1.

Die tegentreffer bezorgde trainer Mike Snoei een rotgevoel. ,,Met 1-0 zou het al heel pittig zijn in Boekarest, maar nu wordt het wel heel erg zwaar'', verzuchtte hij. ,,Het zal daar gaan stormen. Ik vertrouw er niettemin op dat we ook in de uitwedstrijd kansen krijgen.''

De returns van alle Nederlandse clubs zijn over twee weken.

Zie voor meer voetbalnieuws de FOK! Competitiemanager!