''Van Der G. gaat proces niet halen''

Als Volkert Van Der G. zijn hongerstaking doorzet ťn er geen dwangvoeding wordt gegeven dan zal er waarschijnlijk geen proces komen over de moord op Pim Fortuyn. De medische staf van de penitentiaire inrichting Over-Amstel houdt er namelijk ernstig rekening mee dat Van der G. zonder dwangvoeding het begin van het strafproces niet levend haalt. Uiterlijk 9 november moet dat proces van start gaan.

Bij een voortijdig overlijden van Volkert heeft een proces inderdaad geen zin meer, zo liet een woordvoerder van het openbaar ministerie weten.

De medici verwachten dat Volkert van der G., die sinds vrijdag 12 juli in hongerstaking is, binnen ťťn tot twee weken zal moeten worden overgeplaatst naar het penitentiair ziekenhuis aan de Pompstationsweg in Scheveningen. Tegen die tijd wordt zijn toestand dusdanig slecht dat hij niet langer binnen gewone gevangenismuren kan verblijven.

De mogelijke dwangvoeding komt op het moment dat Van Der G. naar het gevangenis-hospitaal wordt overgebracht ook ter sprake; de meningen van politici en medici daarover zijn echter ernstig verdeeld.


Zwijgen

Over de redenen van Van Der G. om te blijven zwijgen is door het onderzoeksteam druk gespeculeerd. Er zijn drie mogelijke oorzaken:

- De eerste is dat Van der G., uiteraard op advies van zijn advocaten, zijn mond dichthoudt. Zo werkt hij niet mee aan zijn eigen veroordeling (De technische bewijzen tegen de verdachte zijn namelijk zeer hard).

- Ten tweede zwijgt Van der G. mogelijk om te voorkomen dat hij vrienden verlinkt. Onderzoek heeft niet aangetoond dat hij hulp heeft gehad, maar er zijn wel aanwijzingen dat hij enkele goede vrienden heeft verteld over zijn plannen. Zij zouden dus voorkennis hebben gehad over de ophanden zijnde liquidatie van Pim Fortuyn.

- De derde reden is dat hij op deze manier een mogelijke tbs-veroordeling ontloopt. Tbs-klinieken weigeren verdachten of veroordeelden op te nemen die niet praten.

In totaal is Van Der G. vier keer verhoord. De vermoedelijke moordenaar van Pim Fortuyn praat daarbij alleen over koetjes en kalfjes. Over de zaak zelf laat hij niets los. Van der G. krijgt in de gevangenis privť-bezoek van drie personen: zijn vriendin Petra en zijn moeder, die meestal wordt vergezeld door een predikant van haar geloofsgemeenschap. Verder komen er geregeld artsen en advocaten langs.