Enquête: Jorritsma herinnert zich weinig

"Mevrouw Jorritsma, heeft u zich wel voorbereid?'' vroeg enquêtecommissielid Ten Hoopen zich gisteren vertwijfeld af in het verhoor tegen de ex VVD-minister. Jorritsma, die zich moest verantwoorden als oud-minister van Verkeer en als oud-minister van Economische Zaken, wist zich veel gebeurtenissen niet te herinneren. En daarvaan baalden de leden van de parlementaire enquêtecommissie Bouwnijverheid behoorlijk.

Volgens Jorritsma had ze zich wel degelijk goed voorbereid. Ze irriteerde de commissie ook omdat ze geen oordeel over haar handelwijze in de bouwfraude wilde geven. "Als Kamerlid moet ik straks juist een oordeel geven over uw werk. U moet feiten vragen en geen opinies'', hield zij de commissie voor.

In totaal gaf Jorritsma 130 miljoen gulden voor de aanleg van de Schipholspoortunnel. Later werd duidelijk dat de aannemers op het project een forse winst hadden gemaakt en dat verdoezelden door gebruik te maken van valse facturen. Minister Netelenbos eiste later subsidie terug en kreeg 50 miljoen gulden. Jorritsma ging in Paars II als minister van Economische Zaken over de NMa, die kartels zoals in de bouw moet tegengaan.