EU vraagt aandacht voor werkstress

Flying_Vee had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de Europese Unie lijdt ruim 41,2 miljoen mensen (28 procent) aan werkstress. In Nederland is echter de werkstress niet gestegen ten opzicht van vorig jaar, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In de horeca en vervoer en communicatie is de werkdruk volgens het CBS het hoogst: 36 procent van de mensen werkte er onder hoge tijdsdruk en deze sectoren liggen daarmee 6 procent boven het gemiddelde van 30 procent.

Campagne
Werknemers kunnen door een hoge werkdruk, weinig zeggenschap, eentonig werk en pesterijen psychische klachten ontwikkelen of een burn-out krijgen, en mogelijk zelfs blijvend (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt raken. Volgens het Europese Agentschap voor Veiligheid en Gezondheid, kost arbeidsongeschikhtheid als gevolg van werkstress jaarlijks veertig miljard euro aan verloren werktijd en medische onkosten. Het agentschap start een campagne in de EU om aandacht te vegen voor dit probleem.

"Niemand is immuun", aldus directeur Konkolewsky, wijzend op het grote aantal stressgevallen. Preventie is volgens hem erg belangrijk. "Werkstress moet op dezelfde manier worden aangepakt als ongevallen op het werk." De campagne, de eerste in haar soort, start pas echt in oktober.