LPF-artsen willen v/d G. dwangvoeden

Twee artsen, die voor de Lijst Pim Fortuyn in de Tweede Kamer zitten, zijn eventueel bereid om de hongerstakende moordverdachte Volkert van der G. zélf dwangvoeding toe te dienen. Als andere artsen het niet willen dan zijn zij beschikbaar om die klus te klaren.

Het gaat om de Tweede Kamerleden Gerlof Jukema (longarts) en Milos Zvonar (anesthesioloog). Volgens hen moet een mens die van een dusdanig ernstig vergrijp wordt verdacht in leven worden gehouden tot alle bewijslast op tafel ligt. De twee artsen gaan hiermee in tegen het standpunt van hun artsenorganisatie KNMG, die dwangvoeding geen optie vindt.

Er is al langer onduidelijkheid over óf er nou wel óf niet dwangvoeding gegeven mag worden. CDA-minister Donner van Justitie zegt dat er wettelijke mogelijkheden zijn. De KNMG vindt dat de wilsbeschikking van Van der G. moet worden onderschreven. Uit een onderzoek onder artsen bleek een kleine minderheid bereid te zijn dwangvoeding te willen geven. In de Tweede Kamer tenslotte is een ruime meerderheid van CDA, LPF, VVD en Leefbaar Nederland voor dwangvoeding.

Jukema meent overigens dat van der G. zijn recht op zelfbeschikking heeft verspeeld. ''Iemand die een ander mens van het leven heeft beroofd, erkent dat van een ander ook niet." Als het tot een zaak zou komen bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg loopt hij daar niet voor weg. Bovendien acht hij de kans groot dat hij een dergelijke zaak wint, omdat de arts geen schade toebrengt aan de patiënt.