Studenten Universiteit van Amsterdam traagst

Uit cijfers van de verenigingen van universiteiten VSNU blijkt dat studenten aan de universiteiten van Nijmegen en Maastricht aanzienlijk vlotter zijn dan studenten aan de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Van de studenten aan de UvA is na zes jaar slechts een derde van de studenten klaar. Bij de universiteiten van Nijmegen en Maastricht is dit tweederde. De relatieve traagheid van de UvA-studenten geldt voor alle vakken. Maar wel zijn studenten econometrie erg langzaam. Na zes jaar was een op de vijf studenten econometrie aan de UvA afgestudeerd. Van de studenten econometrie aan de Rijksuniversiteit Groningen had na zes jaar al 65 procent zijn studie afgerond.

Uit eerder onderzoek kwam al naar voren dat studenten aan de UvA relatief lang studeren. Dat werd toegeschreven aan het feit dat studenten Amsterdam als aantrekkelijk ervaren, en dat de studie daaraan ondergeschikt is. Overigens geldt het langzame studietempo niet voor studenten aan de ook in Amsterdam gevestigde Vrije Universiteit.