Schotse voetbalclubs kampen met miljoenen tekort

De twaalf clubs die uitkomen in de hoogste Schotse voetbaldivisie hebben samen een schuld van ruim 200 miljoen euro. Deze gegevens komen naar voren uit een rapport dat donderdag openbaar werd. Vooral de hoge salarissen drukken zwaar op de schulden van de clubs.

Dundee, Dunfermline Athletic en Motherwell gaven vorig seizoen meer geld uit aan spelersloon dan er überhaupt binnenkwam. Ook blijkt uit het rapport dat de twee dominerende Schotse clubs Celtic en Glasgow Rangers eigenlijk moeten verkassen naar een grotere competitie, bijvoorbeeld de Engelse. Hoewel de twee absolute topclubs veruit de meeste toeschouwers op de tribunes hebben, maakten ze toch miljoenen euro verlies.

,,Het is duidelijk dat Celtic en Rangers naar lucratievere velden moeten. In het kleine Schotland kunnen ze gewoon niet genoeg geld genereren'', legt een woordvoerder het onderzoeksteam uit. ,,Het zal voor die clubs onmogelijk zijn hun selecties op peil te houden.''

Het advies luidt om aan te schuiven in de Engelse premier league. ,,Zelfs een middelmatige Engelse profclub krijgt al gegarandeerd 16 miljoen euro uit televisierechten''.