Voetbal: Nieuwe transferregeling voor werkloze voetballers

De internatione voetbalbond, de FIFA, heeft het transferreglement aangepast in het voordeel van werkloze spelers. Voetballers die zonder club zitten kunnen voortaan zonder inachtneming van de termijn voor de sluiting van de transfermarkt, 31 augustus jongstleden, bij een club tekenen.

Voor de spelers die wel een contract bij een club hebben, geldt de transfertermijn gewoon nog steeds. Momenteel zijn transfers niet toegestaan tot eind van dit jaar. In de maand januari is het 'jachtseizoen' vervolgens opnieuw geopend. Vanaf februari tot aan het einde van het seizoen is het daarna weer afgelopen. De FIFA heeft de regelwijziging donderdag aan de aangesloten nationale bonden gepresenteerd.

Dat de FIFA de transferregels voor deze groep voetballers aanpast, komt ook goed uit voor de naar schatting 150 werkloze voetballers in Nederland. Zij mogen meteen tekenen als zich nog een club aandient.

De oude situatie leidde tot een conflict tussen de Centrale Spelersraad (CSR) en de KNVB. De bond wilde vasthouden aan de strenge FIFA-regel die een algemene transferstop voor vier maanden inhield. Volgens de spelersraad was die regel onrechtmatig, omdat voetballers daarmee het recht op arbeid werd ontnomen.

Vlak voor 31 augustus kwamen de CSR en de KNVB nader tot elkaar; tot 16 september konden spelers binnen Nederland bij een club tekenen. Het besluit dat de FIFA donderdag nam, maakt die nieuwe sluitingsdatum overbodig. De wereldvoetbalbond nam juist de maatregel om werkloze voetballers hun recht op arbeid te garanderen.