Bouwenquête: Opzienbarende feiten V. Gijzel

Vandaag zat ex-Tweede-Kamerlid Rob Van Gijzel (PvdA) voor de parlementaire enquêtecommissie Bouwnijverheid. Hij deed een paar opmerkelijke zaken uit de doeken:

- Zo is zijn aftreden als Kamerlid mede veroorzaakt door de toenmalige PvdA minister Tineke Netelenbos (Verkeer). Die drong er bij PvdA-fractieleider Melkert op aan om hem het woordvoerderschap over verkeer te ontnemen.

- Ad Melkert wilde voorkomen dat bewindslieden in problemen zouden komen in verband met de bouwfraude. Daarom moest Van Gijzel over bepaalde zaken zwijgen. Van Gijzel wilde dat niet op voorhand toezeggen. Dat was reden hem het woordvoerderschap te ontnemen.

- De schikking die het OM had getroffen met de bouwbedrijven HBG en Strukton rond de Schipholtunnel, was vlak voor een spoeddebat in de Kamer over de bouwfraude tot stand gekomen. Minister Netelenbos heeft bij die schikking volgens Van Gijzel een actieve rol gespeeld. De Kamer was indertijd woedend over die schikking.

- Medewerker Zinhagel van het bouwbedrijf Strukton, die het bestaan van valse facturen bij de bouw van de Schipholtunnel heeft bekendgemaakt, is een lucratief contract voorgehouden om verder te zwijgen over de fraude. Het contract was opgemaakt door een adviesbureau, en de opsteller daarvan was volgens Van Gijzel notabene een plaatsvervangend rechter in Amsterdam. Zinhagel weigerde echter het contract te ondertekenen, waardoor de zaak toch in de openbaarheid kwam.

- Oud-minister Netelenbos vond de uitzending van Zembla over de bouwfraude indertijd een "canard" (miskleun). Ze verweet het Van Gijzel dat hij meewerkte aan de uitzending van 9 november 2001 die de bouwfraude aan de kaak stelde.
Volgens Van Gijzel omschreef Netelenbos klokkenluider Bos als een rancuneuze man. Van Gijzel zei dat hij haar erop had aangesproken de uitzending vooral serieus te nemen.