Jörg Haider opnieuw leider FPÖ

In Oostenrijk zal de omstreden politicus Jörg Haider hoogst waarschijnlijk terugkeren als partijvoorzitter van de politieke-partij Freiheitliche Partei Österreich (FPÖ). De top van die partij heeft zich namenlijk unaniem achter de kandidatuur van de populistische Haider geschaard.

Haider is de man die de uiterst-rechtse FPÖ groot heeft gemaakt. Zo groot, dat hij na de parlementsverkiezingen van eind 1999 een breuk wist te creeëren tussen de eeuwige Oostenrijkse coalitie van de sociaal-democratische SPÖ en de conservatieve ÖVP.

De FPÖ van Jörg Haider werd de tweede partij van het land. Maar voor Haider smaakte die overwinning bitter, want forse druk in eigen land, én vanuit de Europese Unie, dwong hem om zelf buiten de regering te blijven.

In Oostenrijk zijn nieuwe verkiezingen nodig omdat de coalitie van de conservatieve ÖVP en de FPÖ begin deze week uiteenviel.

De aanhang van de FPÖ is overigens sterk afgenomen door een interne strijd binnen de partij. De FPÖ zou nu nog slechts 17% van de kiezers achter zich krijgen. In 1999 was dat nog 27%. De vervroegde verkiezingen zijn in november.