Ecuadoriaanse WK-arbiter weer in opspraak

b.-.s en KnoXville hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Ecuadoriaanse scheidsrechter Moreno, die tijdens het afgelopen wereldkampioenschap voetbal in opspraak kwam door zijn dubieuze beslissingen in de wedstrijd Zuid-Korea - Italië is in eigen land voor twintig duels geschorst.

Na een competitiewedstrijd tussen Liga Deportiva Universitaria uit Quito en Barcelona uit Guayaquil trok hij dertien minuten extra tijd bij. Juist in die extra wist Liga een 3-2 achterstand om te buigen naar een 4-3 overwinning. Ook werd er nog een doelpunt van Barcelona afgekeurd.

Volgens de administratie van Moreno scoorde Liga in de 89ste en 90ste minuut, terwijl het klokje van de officiële waarnemer toen al 100 en 102 minuten aangaf. Hij verstrekte dus valse informatie aan de voetbalbond, een overtreding van artikel 142.

Zijn dwaling is des te pikanter, omdat hij zich kandidaat heeft gesteld voor de gemeenteraad in Quito. De publieke uitleg luidt dan ook dat hij met het bevoordelen van Liga uit datzelfde Quito zijn populariteit bij de kiezers wilde vergroten.

De scheidsrechter heeft bekend dat hij te lang heeft laten doorspelen. De arbiterscommissie gaat onderzoeken of er gronden aanwezig zijn om de 32-jarige fluitist te royeren.