Amerika op alarmfase Oranje

renco had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Amerika heeft een verhoogde alarmfase voor terreuraanslagen ingesteld. Het waarschuwingssyssteem staat nu voor het eerst sinds de invoering in maart op oranje, het één na hoogste niveau. Aanleiding voor de maatregel, aan de vooravond van de herdenking van de aanslagen van vorig jaar, zijn aanwijzingen voor nieuwe aanslagen.

Doelwit van de aanslagen zouden nu Amerikaanse doelen in het buitenland zijn, met name in Azië. Volgens minister van Justitie Ashcroft zijn cellen van al-Qaeda in Zuid-Oost-Azië sinds januari bezig explosieven te verzamelen, onder meer om autobommen te plaatsen. Verscheidene ambassades van Amerika in Azië, waaronder die in Indonesië en Maleisië, zijn inmiddels uit voorzorg gesloten.

De Amerikaanse troepen in Bahrein, thuisbasis van de Vijfde Vloot van de VS, zijn in de hoogste staat van paraatheid gebracht. Volgens president Bush neemt de VS alle info zeer serieus, maar zijn er geen aanwijzingen voor aanslagen in de Verenigde Staten zelf. Wel is vice-president Cheney uit voorzorg ondergebracht op een geheime locatie, net als vorig jaar na de aanslagen in New York en Washington.