Van Der G. tipte justitie ongewild zelf

K3 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het is de vermoedelijke moordenaar van Pim Fortuyn, Volkert van der G., zelf geweest die de politie op het spoor heeft gezet van de chemicaliën in zijn garage.

In een telefoongesprek tussen hem en zijn vriendin, Petra L., vroeg hij haar de garage af te sluiten. Van der G. zei dat de garage op slot moest om inbraak te voorkomen. Justitie vond het gesprek verdacht omdat Van der G. bleef hameren op de garage. Petra L. trachtte enige keren van onderwerp te veranderen, maar zei uiteindelijk de boodschap te begrijpen.

Petra L. werd vorige week aangehouden, maar na twee dagen alweer op vrije voeten gesteld.

Bommen

Chemici onderschrijven de conclusie van het Nederlandse Forensisch Instituut dat met de gevonden stoffen explosieven kunnen worden gemaakt. De op zichzelf niet gevaarlijke spullen, die in de garage werden gevonden, kunnen wanneer je ze in de juiste verhouding bij elkaar brengt, wel degelijk explosieven vormen, menen de chemici. De spullen in de garage van Van der G. zijn ook precies de juiste combinatie aan grondstoffen die nodig zijn om bommen te maken.

Gevonden werden: zoutzuur in een fles, 10 kilo pure ammoniumnitraat (in combinatie met benzine of olie vormt dit de springstof ANFO dat wereldwijd door terroristen is gebruikt), Kaliumchloraat (gemengd met suiker verpakt in 35 condooms, na contact met zwavelzuur ontbrandt het), twee flessen met geconcentreerd zwavelzuur en tolueen.

Zie voor nadere info dit artikel van Annieke Kranenberg en Michiel Kruijt uit de Volkskrant.