NS legt treinverkeer stil voor rampoefening

Er rijden vandaag geen treinen tussen Eindhoven en Boxtel. De NS heeft het treinverkeer stilgelegd vanwege een grote rampoefening in een nieuwe spoortunnel in Best. De NS heeft bussen ingezet.

Eerder maakten wij al melding van deze oefening. Men zocht toen naar vrijwilligers. De regionale brandweer wil bij de oefening zo'n elfhonderd vrijwilligers inschakelen.

Alles draait om een baldadige groep feestgangers die brand in een trein stichten en aan de noodrem trekken. De brandende intercity komt daardoor bij het perron tot stilstand. Aan de andere kant staat op dat moment een volle stoptrein. Bovendien staan er honderden reizigers.

Door de oefening wil men de samenwerking tussen de verschillende hulpdiensten en de NS optimaliseren. Ook kijkt men of het bestaande rampenplan goed functioneert.

De spoortunnel in Best is de eerste ondergrondse treinverbinding in het zuiden van ons land. Het bouwwerk is al voorzien van allerlei veiligheidsvoorzieningen. Zo kan de brandweer zelf de spanning van de bovenleiding afhalen en liggen er in de tunnel blusvoorzieningen en reddingsmateriaal opgeslagen.