Een op de vier blowers is verslaafd

SvenG had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vandaag werd het jaarlijks onderzoek van de Jellinek-kliniek naar alcohol en drugsgebruik onder Amsterdamse jongeren gepresenteerd. Eén van de conclusies van het onderzoek, dat de naam Antenne 2001 meekreeg, is dat één op de vier cannabisgebruikers die op een willekeurige dag in een coffeeshop te vinden is, psychisch afhankelijk van hasj of wiet is.

Er zijn 230 bezoekers van Amsterdamse coffeeshops ondervraagd. De blowers besteedden gemiddeld 130 euro per maand aan cannabis. Ruim 65% van de blowers rookt dagelijks gemiddeld vijf joints per dag. Niet alle coffeeshopbezoekers blijken te blowen: 12% heeft de afgelopen maand niet geblowd.

Gemiddeld steken de blowers rond hun 16e-jaar hun eerste stickie op. De gemiddelde leeftijd van de coffeeshopbezoekers is 27 jaar. 73% ervaart een vreetkick als een "prettige" bijkomstigheid. Dansen wordt door 38% genoemd. Overigens heeft 9% wel eens paniekaanvallen en paranoia ervaren.

20% van de gebruikers zegt negatieve gevolgen van het blowen te ondervinden. Naast psychische moeilijkheden zijn dat lichamelijke klachten of problemen met school en werk.