55 jeugdbendes actief in Den Haag

Den Haag telt maar liefst minimaal 55 jeugdbendes, waarvan zo'n 1.000 criminele jongeren actief deel uitmaken. De jeugdbendes zijn vooral actief in de Schilderswijk, het Laakkwartier, de Spoorwijk en in Transvaal. Deze schokkende mededeling komt van het Haagse gemeentebestuur, en staat in het concept-rapport 'Een Veilig Den Haag'. In het rapport staan verschillende plannen om de jeugdcriminaliteit drastisch aan te pakken.

De criminele bendes maken zich schuldig aan afpersing, straatroof, drugshandel, diefstal, bedreiging en (zware) mishandeling. De daders worden bovendien steeds jonger. Ook neemt de ernst van de delicten toe. Een grote groep jongeren kiest steeds vaker kennelijk bewust voor een criminele carriŤre. Marokkaanse en Antilliaanse jongeren zijn vier tot vijf maal vaker betrokken bij een misdrijf dan autochtone jongeren, blijkt uit de gegevens van het rapport.

Het gemeentebestuur wil ruim ťťn miljoen euro extra uittrekken voor de bestrijding van de jeugdbendes, bovenop het al gereserveerde bedrag van 2,3 miljoen euro. Eťn van de bedoelingen is om de harde kern van de jeugdbendes in kaart te brengen en keihard aan te pakken. Individuele begeleiding voor de jeugdboeven om ze, waar mogelijk, weer op het rechte pad te brengen, staat ook op de agenda.