Geheime kamer piramide wordt live onthuld

Met dank aan M4stermind die ons dit compleet herschreven via de newssubmit aanbood.

Kijkers over de hele wereld kunnen 17 september zien hoe een robot uit de 21ste eeuw een schacht in de Grote Piramide van Cheops in Giza, Egypte, binnengaat om het geheim achter een stenen deur, die al 4500 jaar ongeopend is geweest, te onthullen.

In 1872 ontdekte de Britse ingenieur Waynman Dixon geheime openingen bestaande uit twee vierkante schachten van 20 bij 20 centimeter, hellend naar boven met een hoek van 40 graden. De schachten bevinden zich in de muren aan de zuidzijde en noordzijde van de zogenaamde koningskamer.

Reeds in 1993 probeerde de Duitse ingenieur Rudolf Gantenbrink met een robot de schachten te verkennen, echter de robot stuitte op een stenen deur, 65 meter van de ingang van de schacht. De deur is met sleuven in de schacht geschoven en heeft twee koperen hendels.

De nieuwe robot, die bij de komende poging wordt gebruikt, is ontworpen door het Massachusetts Institute of Technology. Het apparaat, genaamd The Pyramid Rover, lijkt op een kleine tank, 12 centimeter breed en 30 centimeter lang, waarvan de hoogte varieert van 11 centimeter tot 28 centimeter. Het beweegt zich voort door met rubberen banden over de bodem en het plafond van de schacht te rijden. Het heeft lichten en vijf miniatuurcamera's aan boord.

Hoofdproducer Chris Sondreal zegt dat voordat de televisie het live zal gaan uitzenden, de robot eerst naar boven door de schacht naar de stenen deur gaat rijden, en er vervolgens een gat van 1 centimeter breed in gaat boren. Dan zal de robot weer naar beneden gaan rijden, en zal de boor vervangen worden door miniatuurcamera's. Vanaf dat moment kan de hele wereld live zien wat zich achter het geheimzinnige deurtje bevindt.