Winkelier gearresteerd na 'grap' over parkeerwacht

j0han, kEUS, mr_mista en Diepvriez hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Foto afkomstig van Telegraaf.nlDe 49-jarige Ad de Jongh, eigenaar van de Jaminzaak aan de Gijsbrecht van Amstelstraat in Hilversum, is door de politie in de boeien geslagen na problemen over een foto van een vrouwelijke parkeerwacht die tijdens haar werk over de stoep fietste.

De Jongh: 'Een paar weken geleden stond ik met een kennis te praten over de verkeers- en parkeerproblemen in de Van Amstelstraat, toen we opeens iets blauws voorbij zagen schieten. Het bleek een parkeerwacht die over het trottoir fietste. Terwijl ze zelf in de fout ging, stopte ze bij een geparkeerde auto en schreef een bekeuring uit. Daarbij viel haar rijwiel nog tegen een andere wagen op. Uiteindelijk fietste ze over de stoep verder.'

Een foto van deze verkeersovertreding had De Jongh, voorzien van een ironische tekst, in zijn etalage opgehangen. De vrouw kon er de humor niet van inzien en wilde dat De Jongh de foto zou verwijderen. Hij weigerde dat, waarop de parkeerwacht aangifte deed van smaad en belediging.

Het ging mis toen agenten die middag naar Jamin kwamen om de foto als bewijsstuk op te halen. De Jongh zegt dat hij de afdruk van de foto aan de agenten wilde overhandigen, maar 'toen ik de foto wilde pakken, werd ik opeens van achteren vastgegrepen en in de handboeien geslagen. Ik werd als een crimineel naar het bureau gereden en ben daar tot 's avonds half negen vastgehouden. Ik heb nog zwellingen op mijn polsen van de boeien.'

De politie zegt echter dat het anders is gegaan: 'Of het al dan niet om een leuke grap ging, is niet belangrijk, de foto was door de aangifte een bewijsstuk geworden. De Jongh weigerde meermalen mee te werken toen hem werd gevraagd de foto af te geven, waarop hem werd gezegd dat hij zich schuldig maakte aan belemmering van een ambtshandeling. Ten slotte rukte hij de foto van de etalageruit en smeet 'm door de zaak. Daarop werd hij aangehouden en, omdat hij zich recalcitrant gedroeg, geboeid. Hij kan processen-verbaal tegemoet zien wegens belemmering en vermoedelijk ook in verband met smaad en belediging. Het is jammer dat het zo is gelopen', aldus een woordvoerder van de politie.