Van Boxtel vreest rassenrellen

Oud D66-minister Rogier Van Boxtel (Grote Steden- en Integratiebeleid) waarschuwt voor het ontstaan van rassenrellen in Nederland. Van Boxtel laat zich deze week uit in een interview met weekblad Vrij Nederland. Daaruit wordt duidelijk dat Van Boxtel niet gecharmeerd is van zijn opvolger LPF-minister Nawijn. De plannen en uitspraken van het huidige kabinet en in het bijzonder van Vreemdelingenbeleid en Integatie, gevoegd bij het klimaat in het land, kunnen leiden tot "een wildwestdemocratie die de samenleving ontwricht".

Nawijn maakt zich volgens Van Boxtel namelijk schuldig aan "platte generalisaties", die hij naar eigen zeggen zelf altijd heeft geschuwd. "En zijn stoere taal slaat nog aan ook. Met name het plan van Nawijn om criminele Marokkanen Nederland uit te zetten is idioot. Dan zeg je tegen mensen: jullie horen er niet bij''.

Van Boxtel begrijpt niet waarom Nederland ''helemaal gek lijkt te zijn geworden", anders dan een parallel te trekken met een boek over het Duitsland van vlak voor de Tweede Wereldoorlog. In dat boek van Sebastian Haffner, over zijn jeugd vlak voor het Derde Rijk, staat dat Duitsland een beschaafd land was met één probleem. De mensen leden aan 'Leere' en 'Langweile', leegte en verveling. Dat lijkt voor Nederland nu ook op te gaan.