'VVD moet rechtser en liberaler worden''

De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) moet rechtser en liberaler worden, menen de VVD-leden E. Van de Haar en J. Livestro. Ze hebben een politiekgeschrift geschreven over de koers die de VVD zou gaan moeten volgen onder de naam 'Helder liberaal, duidelijk rechts'.

Volgens de twee heeft de partij de afgelopen jaren een steeds links-liberaler koers gevaren en dat heeft stemmen gekost aan het CDA en de LPF. De VVD moet volgens het kritische duo terug naar de nachtwakerstaat: de overheid beperkt zich tot kerntaken: veiligheid, onderwijs, sociale zekerheid en infrastructuur. De samenleving moet meer geïndividualiseerd worden. Dat Liberaal vaak geassocieerd wordt met rechts, vinden ze geen probleem. "Politiek rechts is goed voor 50 kamerzetels."

''VVD is ziek''

Van de Haar, binnen de VVD lid van de werkgroep partijvernieuwing, zegt dat de VVD ziek is. De periode-Dijkstal is desastreus geweest stelt hij. Van de Haar hamert al langer op een koerswijziging van zijn partij maar ving tot op heden bot bij de fractie. Dijkstal was volgens Van de Haar te links-liberaal en had te veel vertrouwen in de overheid. Ook vermeed de VVD het harde eisen te stellen over de wao vanuit de overtuiging dat met PvdA en D66 toch geen overeenstemming bereikt kon worden.

De partij dient volgens Van de Haar en Livestro te ijveren voor een herstel van normen en waarden: "Een vrije samenleving kan niet zonder een basisvoorraad fatsoen." Hulpmiddel daarbij is het gezin, een "kerninstelling die bij de VVD de afgelopen 30 jaar ten onrechte in het verdomhoekje heeft gezeten."

De VVD-fractie kon gisteren niet reageren op het geschrift. "We moeten het nog lezen", aldus de woordvoerder van Zalm.