Menselijk sperma lijkt geheugen te hebben

M4stermind had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Als menselijke spermatozoïden eerst in een bepaalde richting zwemmen, zal het de andere kant opzwemmen bij de volgende poging, heeft een neurobioloog aan de University Hospital in Zurich ontdekt. Daardoor lijken ze een soort van geheugen te hebben.

"Het is zeker geen cognitief geheugen", zegt Brugger, "maar ze moeten iets van een geheugen hebben." Dit soort gedrag, beter bekend als spontaan veranderingsgedrag, is terug te vinden in veel andere wezens. Om te kijken of een spermacel dit ook heeft, heeft Brugger 714 gezonde spermatozoïden tegen een T-splitsing aan laten zwemmen. Als verwacht, ging 50% de ene kant opzwemmen en 50% de andere kant. Echter bij een ander experiment waarbij de spermatozoïden eerst een bochtje naar rechts moesten maken, zwom 58% de linkerkant op. Bummer zegt, dat als het stukje tussen de bocht naar rechts en de splitsing nog korter was geweest, dit percentage waarschijnlijk nog hoger geweest zou zijn.

Een simpele verklaring kan zijn dat bij elke draai een asymmetrie in het mechanisme dat de cel's staart aanstuurt. Het compenseert dan door de andere kant op te sturen de volgende draai. Maar het is ook mogelijk dat de cellen op een of andere manier communiceren. "Ze zouden een school kunnen vormen", zegt Brugger. Om dit te testen, gaat hij het met een spermatozoïde per keer proberen.

In het lichaam volgt sperma een chemische weg naar de eicel. "Maar ze zouden keuzes kunnen hebben welke kant op te sturen wanneer ze dichtbij het eicel komen.", zegt reproductief bioloog Harry Moore van de univerisiteit van Sheffield.
"Testen voor veranderingsgedrag zou een manier kunnen zijn om de gezondheid van sperma dat gebruikt wordt voor zaaddonatie te controleren."