Brabant vreest geweld Marokkaanse jeugd

De regiopolitie in Brabant vreest voor een escalatie van het geweld door Marokkaanse criminele jongeren. Afgelopen donderdag werd voor de rechtbank nog 2 tot 5 jaar cel geëist tegen een bende Marokkaanse jongeren (18 tot 20) uit Helmond. Ze worden verdacht van een serie gewelddadige overvallen. De hoofdverdachte is de jongere broer van een Helmonder die vorig jaar voor soortgelijke overvallen tot negen jaar cel is veroordeeld.

Politiecommissaris W. van Stiphout uit Helmond vindt dat de problemen met allochtone jongeren openlijk moeten worden besproken. Hij pleit ook voor snelle aandacht voor de gezinssituaties. De jongeren worden volgens de commissaris steeds onzekerder doordat de normen en waarden binnen en buiten het ouderlijk huis sterk blijven verschillen: ''Ouders zeggen tegen ons: 'Sla maar als ze fout zijn.' In de Marokkaanse cultuur is het gebruikelijk dat mensen worden gecorrigeerd door de samenleving, hier niet.''

In Marokko doodsbang voor de politie

CDA-gemeenteraadslid S. Mokadim uit Helmond, zelf van Marokkaanse komaf, ziet dezelfde problemen als Van Stiphout: ''Ik hoor binnen de Marokkaanse gemeenschap vaak: de politie is te soft. Maar ja, de Nederlandse politie is aan regels gebonden. De groep jongeren die hier niet wil horen en zien, is in Marokko doodsbang voor de politie''.

Volgens Mokadim is het gezag dat Marokkaanse ouders hier hadden, ernstig ondermijnd door instanties als het maatschappelijk werk. Ook de jeugdzorg heeft op dit gebied volgens hem tot nu toe gefaald. ''Er zijn veel kwakzalvers onder de groep allochtone jeugdwerkers. Die zijn speciaal voor de allochtonen binnengehaald, maar soms alleen om hun zwarte haren en donkere gezicht.''

Mokadim vindt evenals politiecommissaris Van Stiphout dat de instanties eerder moeten ingrijpen om integratie te bevorderen. Daarvoor moeten allochtone schoolmaatschappelijk werkers ingezet worden, maar dan wel goede.



-
Generaliserende reacties en kortzichtig gebral kunnen achterwegen blijven !!!