Ook veel misbruik in RK-kerk Duitsland

Uit een onderzoek van de Duitse tv-zender Südwestrundfunk (SWR) onder alle 27 bisdommen blijkt dat in de Rooms-Katholieke Kerk in Duitsland minimaal 47 gevallen van seksueel misbruik door priesters bekend zijn. Het is voor het eerst dat dergelijke cijfers over de gehele RK Kerk in Duitsland bekend zijn geworden.

Zes diocesen zeiden dat daar, voorzover bekend, zich geen misbruik heeft voorgedaan. Enkele bisdommen weigerden aan het onderzoek mee te werken. ,,Het aantal van 47 is zeker niet het definitieve aantal'', zegt programmamaker Thomas Leif van de SWR. Vanmiddag zendt het eerste Duitse tv-net ARD de SWR-documentaire over deze zaak onder de titel 'Tatort Kirche' uit.

Doofpot

In de documentaire komt een priester aan het woord die (anoniem) erkent dat hij zich meermalen aan seksueel misbruik te buiten is gegaan. Het meest is hem bijgebleven dat de kerk zijn daden met de mantel van de christelijke naastenliefde heeft bedekt.

Een jonge vrouw, die als zesjarige door een priester werd misbruikt, hekelt in de documentaire de doofpotmentaliteit in de RK Kerk.


ARD info over de documentaire. Vanmiddag om 17:30