Verdachte moord op Andrea Luten vrijgesproken

Richard K. is door de rechtbank in Assen vrijgesproken van doodslag op de 15-jarige Andrea Luten. Voornaamste reden was een gebrek aan bewijs. Er was acht jaar celstraf tegen Richard K. geëist. Andrea Luten werd in 1993 dood, door wurging, in de bossen bij Gijsselte aangetroffen. Naast deze moord werd K. ook verdacht van twee pogingen tot doodslag op zijn ex-vriendin. K. is wel schuldig bevonden aan mishandeling van zijn vroegere vriendin, maar zal daarvoor geen straf hoeven uit te zitten. Onduidelijk is nog of het OM in beroep gaat.

De 27-jarige Richard K. zou op 10 mei 1993 Andrea Luten door wurging om het leven hebben gebracht. Andrea was fietsend op weg van school naar huis, maar de volgende dag werd haar lichaam gevonden. Er werden geen sporen van een seksueel misdrijf aangetroffen.

"Van de vele verklaringen die in dit onderzoek zijn afgelegd, zijn er slechts vier waaruit de betrokkenheid van de verdachte zou kunnen blijken. De rechtbank twijfelt niet aan de oprechtheid van deze getuigen en kan ook niet helemaal uitsluiten dat wat zij zeggen waar is", zo meldt het vonnis. "Toch houdt de rechtbank serieus rekening met de mogelijkheid dat zij zich vergissen en daarom acht de rechtbank hun verklaringen niet betrouwbaar genoeg om K. voor de moord of doodslag van Andrea Luten te veroordelen."