Eberhard (LPF) heeft toch geen strafblad

Kamerlid Cor Eberhard van de Lijst Pim Fortuyn heeft geen strafblad. Aanvullend onderzoek door het Algemeen Dagblad maakte bekend dat de berichtgeving op de voorpagina van vorige week onjuist was. Een reeks aangiften wegens diefstal, valsheid in geschrifte en vernieling werden aangezien voor veroordelingen. Justitie zou niet voldoende aanleiding hebben gevonden om Eberhard te vervolgen.

"We hadden dit niet moeten publiceren", zegt hoofdredacteur Garschagen van het Algemeen Dagblad. "Na aanvullend intern onderzoek ben ik tot de conclusie gekomen dat we niet sterk stonden. Onze bronnen, drie in totaal, waren niet sterk genoeg." Eberhard zal binnenkort, na overleg met zijn advocaat Spong, een schadeclaim indienen bij de krant. In NOVA meldde hij dat dit om een bedrag gaat van 250.000 euro. Garschagen maakt zich geen zorgen over de schadeclaim en de hoogte daarvan: "Daarvoor zijn we goed verzekerd."

LPF-fractievoorzitter Harry Wijnschenk heeft bekend gemaakt "uit zorgvuldigheid en respect" geen inhoudelijk commentaar te geven. "De termijn van twee weken die Cor Eberhard heeft gekregen om zich te verdedigen is nog niet verstreken. Maar ik wijs er wel op dat er meer feiten waren dan alleen het al dan niet hebben van een strafblad waarover hij zich moet verantwoorden", aldus de lijsttrekker.