Melkert waarschuwt voor vreemdelingenhaat

Melkert, voormalig leider van de Partij van de Arbeid, waarschuwt voor de toenemende vreemdelingenhaat in Nederland. "Er zijn ook dingen waar je enorm voorzichtig mee moet zijn om ze te zeggen. Sommige taboes moeten blijven, anders is de geest uit de fles. De afgelopen maanden kreeg ik het idee dat de geest al uit de fles is'', aldus Melkert tijdens een uitzending op de radio. Melkert liet voor het eerst sinds zijn aftreden als partijleider wat van zich horen in de media.

Hij gaf toe dat de PvdA te weinig heeft gedaan rond het thema buitenlanders. Bepaalde klachten uit de maatschappij, zoals de winkeliers die klagen over winkeldiefstallen en overvallen door allochtone jongeren, zijn daardoor buiten beschouwing gevallen.

De verkiezingsnederlaag van de PvdA is vooral het resultaat van vertrouwen in de overheid en niet in het geloof van nieuwe partijen, merkte Melkert op. "Pim Fortuyn heeft veel kiezers op het verkeerde been gezet. Fortuyn beloofde dat alles anders zou worden, maar er is na de verkiezingen niets veranderd."
het beeld dat Nederland na acht jaar Paars aan de rand van de afgrond stond, was volgens Melkert 'absurd'.

Ook de rol van Paul Witteman als presentator van het lijsttrekkersdebat na de gemeenteraadsverkiezingen werd door Melkert bekritiseerd. Witteman zou "vooringenomen" zijn geweest, waardoor Melkert de kans niet kreeg om het debat met Fortuyn aan te gaan. Melkert vertelde in het radioprogramma ook over de bedreigingen aan zijn adres, die vooral per e-mail binnenkwamen: "Er is een onvoorstelbare hoop vuiligheid over me heen gekomen. Je kunt je nauwelijks voorstellen wat mensen allemaal kunnen opschrijven."

Dit najaar verhuist Melkert naar Washington, waar hij per 1 november aan de slag gaat bij de Wereldbank.