Marokkanen: Houding Nederlanders negatiever

De houding van de Nederlanders ten opzichte van allochtonen is volgens meer dan de helft van de Marokkanen verslechterd. Vooral Marokkanen in de leeftijd van 15 tot en met 24 jaar, namelijk 72 procent, vinden dat de Nederlanders negatiever zijn over allochtonen. De Marokkanen tussen 35 en 44 jaar volgen met een percentage van 60 procent.

Dit concludeerde het onderzoek van MCA Communicatie dat is gespecialiseerd in allochtonen. Een derde van de Surinamers vindt dat er niets is veranderd. Volgens het onderzoekbureau komt dit omdat Surinamers over het algemeen een 'laconiekere houding' hebben. Het onderzoek ga aan dat Turken van mening zijn dat de houding van Nederlanders hetzelfde is gebleven. Volgens directeur C. van Eijk komt dit doordat Turken minder zijn geÔntegreerd dan Marokkanen. Marokkanen zijn echter weer beter op de hoogte van de Nederlandse media, en kom bovendien vaker negatief in het nieuws. "Een grote groep Marokkanen trekt zich dat aan", aldus de directeur.

Het onderzoeksbureau ondervroeg zeshonderd Marokkanen, Turken en Surinamers. De straatinterviews werden in juni in de vier grote steden afgenomen.