Kanker in toekomst behandelen met vaccin

halvarine had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de toekomst zal kanker met een prik te behandelen zijn. Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) werken aan een vaccin dat kankercellen vernietigt en gezonde cellen niet beschadigt. Met de prik hoeven patiŽnten niet meer opgenomen te worden en verwacht wordt dat het medicijn beter werkt dan bestaande therapieŽn.

'KankerpatiŽnten krijgen een hogere levensverwachting en de kwaliteit van hun leven verbetert aanzienlijk', aldus onderzoeksleider prof. dr. E. Goulmy, hoogleraar transplantatiebiologie aan het LUMC. 'Nieuw in vergelijking met de oude methodes van kankerbestrijding is dat vaccinatie de kans op terugkeer van de kanker heel klein maakt', aldus de professor. Ook maakt de nieuwe methode behandeling van kanker eenvoudiger en minder belastend. Goulmy verwacht dat men over een jaar of zes kan beginnen met vaccinatie bij andere vormen van kanker.

Deze nieuwe methode is gebaseerd op de immunotherapie die het LUMC sinds een paar jaar toepast bij de bestrijding van leukemie. In een laboratorium gekweekte 'killercellen' doden na een beenmergtransplantatie alleen de bloedkankercellen, waardoor al minder chemotherapie nodig is.

De onderzoeksgroep van Goulmy kan deze methode nu ook gebruiken bij de behandeling van andere vormen van kanker zoals borst-, long- en darmkanker. Goulmy: 'De uitdaging is nu om immunotherapie door middel van vaccinatie toe te passen. De strategie is om te vaccineren in combinatie met een beenmergtransplantatie. Hiermee kunnen we sneller behandelen. En dat is bij kanker erg belangrijk.'

Binnenkort beginnen in het Leidse Academisch Ziekenhuis de experimenten met deze nieuwe methode bij de behandeling van patiŽnten met leukemie.