Umbro heeft spijt van holocaust blunder

Een Joodse mensenrechtenorganisatie heeft de Britse leverancier van sportartikelen Umbro bekritiseerd omdat deze een van zijn schoenen 'Zyklon' noemt. Zyklon B is een dodelijk gas dat gebruikt werd in de Tweede Wereldoorlog door de nazi's.

Dr. Shimon Samuels van het Simon Wiesenthal Centrum schreef in een brief aan Umbro afgelopen dinsdag dat "deze vorm van misbruik van de Holocaust een belediging is voor haar slachtoffers en overlevers".

Het gebruik van de naam Zyklon is "een aanmoediging voor neo-nazi's en skinheads die het voetbal terroriseren en een schande voor de sport zelve", zei Samuels in de brief die geadresseerd was aan de Umbro directeur Peter McGuigan.

Umbro voorlichter Nick Crook in Londen zegt dat "het bedrijf haar verontschuldigingen aanbiedt aan degenen die door de naam geschrokken is". Hij zei ook dat de naam Zyklon niet voorkomt op de schoen zelf maar wel al sinds 1999 gebruikt werd voor marketingdoeleinden.

"De naam van de schoen is puur toevallig gekozen en heeft niet de bedoeling gehad om deze opschudding te veroorzaken". De schoen wordt verkocht in winkels en op bepaalde internetsites die sportartikelen aanbieden.

Crook zei dat Umbro al de naam van de schoen veranderd heeft in Groot-BritanniŰ en op korte termijn hetzelfde zou doen voor de wereldmarkt.

Het Wiesenthal Centrum, genoemd naar de beroemde nazi-jager Simon Wiesenthal, drong aan op een "onderzoek en veroordeling naar degenen die achter Umbro's marketing strategie zitten".

Pierre_Smirnoff_2 bedankt voor de newssubmit en het vertalen ervan.