DNB publiceert Gulden-Geschiedenis

De Nederlandsche Bank (DNB) speelt in op de nostalgie onder het volk. Sinds de introductie van de Euro is de heimwee naar de vaderlandse florijn toegenomen. De bank heeft daarom een boekje gemaakt waarin de geschiedenis van het geld, toegespitst op ons land, uitgebreid uit de doeken wordt gedaan.

De euro is vanaf begin dit jaar door veel Nederlanders met scepsis ontvangen. Aanvankelijk mopperden de onwennige consumenten over de nieuwe munten en biljetten, later kwamen zij met klachten over hogere prijzen door het Europese betaalmiddel. Onder een breed publiek signaleert de bank nu een groeiende belangstelling voor de eeuwenlange geschiedenis van de vroegere nationale munt.
Daarom verspreidt zij sinds dinsdag de brochure 'Van kauri tot euro. Over geld, guldens en de Nederlandsche Bank'. Het boekje, met daarin onder meer aandacht voor de beslissing van keizer Karel V om in 1543 in de zeventien Nederlandse gewesten als eenheidsmunt een zilveren gulden in omloop te brengen, is te bestellen via de website van De Nederlandsche Bank.

Voor belangstellenden, die eerder dit jaar al dan niet hebben lopen klagen over de prijsstijgingen door de euro, komt de bank met een meevaller. De bank stelt de brochure gratis ter beschikking.