Topcrimineel uit A'dam klapt uit de school

De Amsterdamse topcrimineel Johnny Mieremet voert sinds afgelopen week in het diepste geheim onderhandelingen met justitie. Hij zou bereid zijn een enorme hoeveelheid bewijsmateriaal tegen kopstukken uit de Amsterdamse onderwereld te openbaren.

Mieremet is de voormalige vriend en zakenpartner van de eerverleden jaar vermoorde drugshandelaar Sam Klepper. Op Mieremet werd op 26 februari van dit jaar zelf een moordaanslag gepleegd. Hij zegt te weten wie de opdrachtgevers tot die huurmoord waren en wil daarover informatie aan de politie kwijt. Ook zegt hij bewijzen te kunnen leveren over witwastrajecten en afpersing van een aantal vermogende Amsterdamse vastgoedhandelaren.

Heineken ontvoerder

De Telegraaf onthulde zaterdag al dat de liquidatiepoging op Johnny Mieremet vermoedelijk komt door een hoogopgelopen geschil tussen hem en de Amsterdamse vastgoedhandelaar Willem Endstra en Heineken-ontvoerder Willem Holleeder. Het draait om een vastgoedonderneming waarvan de vriendin van Mieremet, Ria Eelzak, en familieleden van Endstra de enige aandeelhouders zijn. De vriendin van Mieremet claimt zo'n 23 miljoen euro, wat Endstra en Holleeder weigeren te betalen.

Mieremet, Holleeder en Endstra worden door justitie gezien als de belangrijke personen waar de bovenwereld en de onderwereld elkaar raken. Tegen de drie lopen al jarenlang politieonderzoeken.

Morgen geeft Mieremet een groot interview aan de Telegraaf over zijn plannen om de geheimen van top van de Amsterdamse onderwereld aan de politie te vertellen.