Betogers Greenpeace opgepakt in Kaapstad

Twaalf actievoerders van Greenpeace, waaronder drie Nederlanders, zijn vandaag gearresteerd nadat ze op het dak van de enige kerncentrale van Zuid-Afrika hadden beklommen. Kort nadat de leden van Greenpeace de kerncentrale hadden bezet arriveerde de politie. Die maakten snel een einde aan de actie.

Met deze actie vraagt Greenpeace aandacht voor de plannen van Zuid-Afrika om een nieuwe kleine centrale te bouwen. Greenpeace stelt dat het type centrale, wat gebouwd zou worden, niet veilig is. Uit testen in Duitsland en de Verenigde Staten is dit geleken. Ook zegt de milieu organisatie dat het Nederlandse ministerie van Economische Zaken de ontwikkeling van de centrale indirect steunt. De Nuclear Research en Consultancy Group (NRG) uit Petten heeft namelijk een samenwerkingsonvereenkomst met een Zuid-Afrikaans consortium gesloten. Dit consortium wil de centrale bouwen. De link tussen het ministerie en de NRG wordt gelegd omdat het ministerie de NRG financieel steunt.

Vanaf volgende week zal de Zuid-Afrikaanse stad Johannesburg het toneel zijn van de VN-top voor duurzame ontwikkeling. Staatshoofden en regeringsleiders uit alle delen van de wereld zullen er onder meer spreken over de ontwikkeling van duurzame energie. Greenpeace meent dat Nederland alvast een voorbeeld kan geven door de subsidie aan NRG te staken.