Nawijn: ''Criminele Marokkanen uitzetten''

Marcelopschool had ons via de newssubmit het volgende te melden:

LPF-minister Hilbrand Nawijn van Vreemdelingenbeleid en Integratie gaat uitzoeken of jongeren van buitenlandse komaf die een misdrijf plegen Nederland kunnen worden uitgezet. Dat geldt ook voor de tweede of derde generatie Marokkanen met een Nederlands paspoort. Nawijn zegt dit vandaag in een uitgebreid vraaggesprek met het Brabants Dagblad.

Nawijn vindt dat Nederland in het verleden veel te tolerant is geweest tegenover vreemdelingen. "Maar al te goed is buurmans gek", vindt Nawijn, die de Marokkaanse ambassadeur al in een persoonlijk onderhoud heeft laten weten dat er sancties volgen als het land niet beter meewerkt aan de remigratie van criminele jongeren.

Voor fundamentalisten is hier geen plaats

Volgens Nawijn is het ook belangrijk dat allochtonen wordt bijgebracht dat in dit land mannen en vrouwen gelijkwaardig zijn. Dat wij hier een scheiding van kerk en staat hebben. Dat niemand boven de wet staat, ook de imam niet. Dat wij niet tolereren dat mannen hun echtgenote slaan, dat eerwraak en uithuwelijking in Nederland niet thuishoren. Voor fundamentalisme is hier geen plaats. Fundamentalisme botst heel duidelijk met onze samenleving.

In het vraaggesprek zegt Nawijn verder dat met zijn aantreden het tijdperk van ''praten en lief zijn'' voorbij is. Hij belooft dat het roer omgaat. Gisteren meldde hij al harde maatregelen, zoals het weren van economische asielzoekers.

''Discriminerend en kansloos plan''

Hoogleraar A. van Kalmthout, die aan de Katholieke Universiteit Brabant de leerstoel strafrecht en vreemdelingenrecht bezet, zegt dat het plan kansloos is. "Zijn voorstel komt neer op de straf van verbanning. Die is volgens de grondwet en op grond van internationale verdragen verboden. Bovendien is het zeer discriminerend. Nederlandse criminele jongeren mogen hier verder. Tegen allochtone jongeren die ook Nederlander zijn zeg je: rot maar op naar het land waar je voorouders vandaan komen. Ik adviseer Nawijn om in het vervolg eerst te onderzoeken in plaats van zomaar wat te roepen''.