Parlementaire enquête bouwfraude gestart

Vanochtend zijn de openbare verhoren begonnen van de parlementaire enquête naar de bouwfraude. De gehele enquête zal bijna een maand in beslag nemen. De commissie staat onder leiding van GroenLinks-Kamerlid Vos, en moet de vermeende wantoestanden in de bouwwereld in kaart brengen. Daarbij wordt vooral ingegaan op de onderlinge prijsafspraken die aannemers zouden maken bij de aanbesteding van projecten. Mogelijk is de overheid daardoor voor honderden miljoenen euro's benadeeld. Ook zouden met regelmaat ambtenaren zijn omgekocht.

Dubbele boekhouding algemeen bekend

Als eerste werd voormalig technisch directeur Bos van bouwbedrijf Koop Tjuchem gehoord. Hij zwengelde de affaire vorig jaar november aan door een schaduwboekhouding van zijn oude werkgever openbaar te maken. De geheime papieren waren volgens Bos door onbekenden in een vuilniszak aan zijn voordeur gehangen.

Bos zei onder ede dat bijna alle Nederlandse aannemers schaduwboekhoudingen hebben. Daarin staan de onderlinge prijsafspraken genoteerd. Hij noemde onder meer de bouwbedrijven BAM, Vermeer en Ooms. Volgens Bos is het bestaan van de dubbele boekhouding algemeen bekend, ook bij accountants en belastingadviseurs.