Zware bliksem zorgt voor veel overlast

Felle onweersbuien hebben vanochtend vooral in het westen van het land overlast veroorzaakt op het spoor en de weg.

Het treinverkeer ondervond veel hinder van het onweer, dat langs de westkust naar het noorden trok. In de kop van Noord-Holland reden volgens een woordvoerster van de Railverkeersleiding geen treinen, maar bussen. Dat kwam, omdat het treinverkeer tussen Haarlem en Leiden en Haarlem en Zandvoort aan Zee stil was komen te liggen door blikseminslagen. Reizigers kregen te maken met een vertraging tot een uur. Ook van en naar Uitgeest reden door blikseminslag geen treinen.

In de omgeving van Den Haag ontstond op twee plaatsen brand door blikseminslagen. Het treinverkeer van en naar Den Haag raakte eveneens ontregeld nadat de bliksem insloeg in een bovenleiding. Ook tussen Arnemuiden en Middelburg vielen treinen uit na een sein- en overwegstoring, die vermoedelijk werd veroorzaakt door blikseminslag.

In Schipluiden ontstond door blikseminslag brand in een zes jaar oude boerderij. Volgens een woordvoerder van de brandweer moet het rieten dak als verloren worden beschouwd. In Rijswijk leidde blikseminslag in een schoorsteen tot brand in een woning.