"Israël schuwt gebruik kernbom niet"

Bram had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Israël zal bij een eventuele aanval op Irak niet, zoals in de eerste Golfoorlog, lijdzaam toezien hoe Iraakse scuds op Israëlische steden neerdalen. Als Irak chemische wapens inzet tegen Israël, dan zal dat land terugslaan met een kernbom. Dit beweert althans de Amerikaanse militaire expert Anthony Gordesman, in zijn mening gesteund door enkele kranten in Israël.

De inzet van een kernbom past in het Israël van nu waar het gonst van de geruchten over de gevolgen voor dit land van een eventuele aanval van de Verenigde Staten op Saddam Hoessein. "Israël heeft de capaciteit om al het noodzakelijke te doen ter bescherming van het volk", aldus Dore Gold, een adviseur van de Israëlische premier Sjaron.

Jodiumpillen
Ter voorbereiding op een mogelijke nieuwe Golfoorlog worden in Israël massal soldaten en hulpverleners tegen pokken gevaccineerd. Ook wordt rekening gehouden met een aanval op de Israëlische nucleaire reactor bij Dioma. Naast gasmaskers zullen derhalve ook jodiumpillen worden verstrekt om de weerstand tegen radioactieve straling te vergroten. Tevens zijn in het land Arrow-antiraketwapens opgesteld die de scuds van Saddam uit de lucht moeten halen.

Hoewel een deel van de Israëlische bevolking meent dat de regering nog meer maatregelen zou moeten nemen om burgers te beschermen tegen mogelijke aanvallen, zijn er ook velen die vinden dat de maatregelen juist onnodige paniek zaaien onder de inwoners van Israël.