Rode Kruis moeite met logo in 'Ja Zuster, Nee Zuster'

SP@MB@M had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Nederlandse Rode Kruis heeft moeite met het gebruik van het Rode-Kruislogo in de nieuwe film 'Ja Zuster, Nee Zuster'. Het Rode-Kruissymbool duikt in de film en het publiciteitsmateriaal op op zusteruniformen, kleding en vlaggen.

Het Rode Kruis heeft filmproducent Bos Bros. er recentelijk op gewezen, dat gebruik van het teken niet is toegestaan. Bos Bros. en Warner Bros. (de filmdistributeur) erkennen dat het gebruik van het rode kruis in de film en op het publiciteitsmateriaal in strijd is met de internationale regels. Warner Bros. heeft inmiddels de Nederlandse bioscopen gevraagd alle posters van 'Ja Zuster, Nee Zuster' uit de theaters te verwijderen en alle voorfilmpjes van de productie uit de roulatie te halen.

Op dit moment overlegt het Rode Kruis met de producent en de distributeur. De drie partijen verwachten nog deze week afspraken te maken over de manier waarop onjuist gebruik van het symbool in 'Ja Zuster, Nee Zuster' zo veel mogelijk kan worden tegengegaan. Het Rode Kruis zal het uitbrengen van de productie wellicht toestaan, als er aan het begin van de film een verklaring over het gebruik van het symbool wordt geplaatst, aldus Warner Bros.

Het rode kruis is een internationaal beschermd teken dat in tijd van oorlog wordt gebruikt als symbool voor de bescherming van slachtoffers en hulpverleners. In tijd van vrede mag het embleem in Nederland alleen gebruikt worden door het Nederlandse Rode Kruis en door de Nederlandse overheid.