Betere manier van klonen uitgevonden

M4stermind had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Wetenschappers hebben een nieuwe en betere manier om te klonen uitgevonden. De oude manier was met een duur apparaat de genetische kern uit een eicel te zuigen en een nieuwe genetische kern van het dier dat gekloond moet worden er in te stoppen. Dit is een tijdrovend en moeilijk werk.

De nieuwe technologie is makkelijker en sneller: Het eicel wordt met een mesje in tweeën gesplits. Deze cytoplasten gaan zich vervolgens vanzelf delen. De delen met een genetische kern worden gekleurd om te identificeren welke cytoplasten kernen bevatten. De cytoplasten waar het verf op zit, worden vervolgens opzij gezet, waardoor enkel lege de cytoplasten overblijven. Cellen van het dier dat gekloond moet worden, worden vervolgens doormiddel van een elektrische stroom in de cytoplasten geschoten.

De helft van de zo ontstane embryo's overleven lang genoeg om blastocysten te vormen, welke in de baarmoeder geplaatst kunnen worden. Het grote voordeel van deze methode is, dat het erg goedkoop en makkelijk is om dieren te klonen, en relatief gezien met de oude methode het betere resultaten oplevert.