'Aantal files in Nederland neemt af'

Het aantal files in Nederland is in het eerste halfjaar van 2002 gedaald, zo stellen medewerkers van het Traffic Information Centre (TIC) in Utrecht op basis van eigen waarnemingen. Exacte cijfers zijn er nog niet.

TIC, een samenwerkingsverband van Rijkswaterstaat en het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), heeft aanzienlijk minder files geconstateerd op knooppunten waar in het verleden vrijwel iedere dag opstoppingen waren. Dat is onder meer het gevolg van de komst van een groot aantal extra rijstroken op de wegen, zoals voor bussen en vrachtwagens. Maar ook de toeritdosering, die op steeds meer plekken boven opritten komen, zijn volgens TIC goed voor de doorstroom.

'De dagelijkse files bij Houten richting Everdingen zijn vrijwel verdwenen door de komst van een zogeheten plusstrook die 's middags open gaat. Hetzelfde geldt voor de spitsstrook op de A28 richting Utrecht. Ook daar staan nu veel minder files, net als bij Muiden door de komst van een wisselstrook. Mensen wachten gewoon voor de slagboom totdat die open gaat', aldus T. Gerritsen van TIC.

Volgens zijn collega K. Hofman zorgt ook de vakantiespreiding voor aanzienlijk minder opstoppingen. 'Vroeger viel de zomervakantie in de maanden juli en augustus. Nu is die gespreid van maart tot en met september', aldus Hofman.

Vorig jaar meldde de Adviesdienst Verkeer en Vervoer over het jaar 2000 ook al positieve berichten over diverse voorzieningen op en rond de wegen. Toen werd de groei van het aantal files flink afgeremd.