Vallende sterren zichtbaar

Adnan had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Als je vannacht niets te doen hebt, kan je naar een meteorenzwerm kijken. Vannacht zijn de Perseïden weer op hun jaarlijkse maximum.

In Noord-Holland heb je volgens KNMI de meeste kans om de vallende sterren te zien. Wolken en opklaringen wisselen elkaar af, met in het zuiden de meeste wolken.

De Perseïden zijn al lang bekend, veel waargenomen en bestudeerd. Door de lange waarnemingen kan men berekenen wanneer deze zwerm op zijn maximum is. De naam Perseïden is afkomstig van de naam Perseus, hiervandaan lijken de meteoren te komen.

Het aantal vallende sterren wat je per uur kan zien is afhankelijk van een paar factoren. Dat wil zeggen als er geen maan is, geen storende stadsverlichting en je ogen gewend zijn aan het donker (duurt langer dan je denkt) dan kunnen er tijdens het maximum 60-80 meteoren per uur gezien worden.

Pas na 23:00 uur komt het sterrenbeeld Perseus hoog genoeg boven de horizon uit om de waarneming te beginnen. Hoe hoger het sterrenbeeld (lees later in de nacht), des te meer vallende sterren je kan zien.