Duizend euro voor een vrouw

MREn had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De handel in vrouwen tiert welig in BosniŽ. De slachtoffers zijn voornamelijk afkomstig uit MoldaviŽ en RoemeniŽ en worden vaak met mooie praatjes naar BosniŽ gelokt. De vrouwen, die hopen op een betere toekomst, vormen een gemakkelijke prooi voor vrouwenhandelaars, ondanks de billboards die waarschuwen tegen vrouwenhandel die overal in MoldaviŽ hangen.

Mishandeld
,,Die meisjes zijn niet gek'', aldus Jeffrey Ollis, van het Bosnische kantoor van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). ,,Ze zijn zich vaak bewust van het risico, maar denken: dat overkomt mij niet, of: dat kan ik wel aan.'' Eenmaal in BosniŽ blijken de meisjes vaak mishandeld te worden en kunnen ze niet weg omdat hun pooiers hun paspoorten hebben afgenomen.

Het IOM, de organisatie die verhandelde vrouwen terug naar hun land van herkomst brengt, heeft sinds augustus 1999 in BosniŽ 473 verhandelde vrouwen bijgestaan; 451 zijn teruggebracht naar hun land van herkomst. ,,Die terugkeer verloopt niet altijd soepel, zeker niet in het geval van MoldaviŽ." Het land, zo zegt Ollis, wil de vrouwen ('prostituees in hun ogen') eigenlijk niet terugnemen.

Olga
Zo ook het geval van Olga, die nietsvermoedend reageerde op het aanbod van een vrouw om als kelner te gaan werken in BosniŽ. Na zeven dagen te hebben gereisd kwam zij met de vrouw aan in de Villa Bar in het Bosnische Doboj. De bar had een gladde paal in het midden; Olga moest in haar ondergoed langs die paal kronkelen. Toen zij dit weigerde werd zij naar een verderop gelegen restaurant gebracht.

Daar wachtte haar de volgende ochtend een onaangename verrassing. ,,Ik heb je gisteravond gekocht voor 1.700 mark," zei de restauranthouder tegen haar en zwaaide dreigend met haar paspoort. Zij werd aan het werk gezet om het geld terug te verdienen. In een kamer boven de eetzaal ontving zij gasten uit het restaurant.

De onderneming leed echter verlies en de eigenaar kwam geld tekort om de elektricteitsrekening te betalen. Olga wilde weg, maar haar baas had haar paspoort. Door de gynaecoloog te vragen om een verklaring dat ze zwanger was, hoopte zij te kunnen ontsnappen. Haar baas verkocht haar echter direct door, voor 1.400 mark. Hiermee kon hij de electriciteitsrekening betalen. Haar nieuwe baas stopte haar in een flat met vijftien escortgirls.


Goede drinkers
De gemiddelde prijs van een vrouw ligt rond de duizend euro. Als ze afkomstig zijn uit een bepaald deel van MoldaviŽ, staan ze bekend als goede drinkers en zijn ze meer waard. Als ze lang en mooi zijn, leggen handelaren soms tweeduizend euro neer. Die meisjes zijn dan bestemd voor de markt in ItaliŽ, Engeland of Nederland.