Verlenging hechtenis Van Der G. bepleit

Vanochtend is de pro-forma zaak tegen de verdachte van de moord op Pim Fortuyn begonnen.

Officier van justitie Plooy vroeg om verlenging van voorlopige hechtenis van Volkert Van Der G., en wel om onder andere de volgende dringende reden:

- 3 getuigen hebben van der G. achtervolgd, waaronder de chauffeur van Fortuyn, die Van Der G. niet uit het oog verloren heeft vanaf de schietpartij. Een andere getuige is de studiochef van Radio 3 FM, die vlak na de schietpartij achter verdachte en de chauffeur van Fortuyn is aangerend. G. had zich vermomd met petje en zonnebril. Een andere getuige is een medewerker van de VPRO die achter de chauffeur en van der G. aanliep, vlak na de schietpartij.

- Verdachte had bij aanhouding een geladen pistool bij zich, alsmede een baseball pet, alsmede een zonnebril, alsmede latexhandschoenen. Op deze handschoenen en op zijn jas zijn schotresten aangetroffen. De schotresten wijzen op directe betrokkenheid bij een schietpartij

- Hulzen die bij het lijk van Fortuyn lagen zijn zeer waarschijnlijk afkomstig uit het pistool dat Van Der G. bij zich had.

- Een bloedspoor aangetroffen op het pistool is volgens DNA onderzoek afkomstig van Fortuyn. Ook celresten op de broek van verdachte zijn afkomstig van Fortuyn

- De auto van verdachte bevatte plattegrond van Mediapark, en notitie 6 mei Ruuddewild.nl tussen 4 en 6.
Op computer van verdachte die in Harderwijk in beslag is genomen, is op internet veel gezocht door verdachte naar de naam Fortuyn, alsmede naar een plattegrond van het mediapark, alsmede naar een site met info over Ruuddewild.nl en het bezoek van Fortuyn.

Ander misdrijf

Opmerkelijk: Op het pistool is DNA materiaal aangetroffen dat niet van Fortuyn is, ook niet van verdachte, maar wel van DNA dat gelinkt kan worden naar een misdrijf gepleegd met dat pistool in december 2001.

In de woning van verdachte is materiaal gevonden waarmee wellicht explosieven konden worden gemaakt. In een kunststof container werden diverse chemicaliën aangetroffen. Het ging onder meer om flessen zoutzuur en flessen zwavelzuur. Ook zijn een glazen pot met capsules, plakken lood, een zogeheten timepowerunit en een kookwekker in beslaggenomen.
Hier wordt nog verder onderzoek naar gedaan.
-

Van der G. wordt voorlopig aangeklaagd voor de moord op Pim Fortuyn, bedreiging van zijn achtervolgers, bezit van een geladen pistool bij zijn arrestatie en de aanwezigheid van munitie in zijn woning.