KPN laat klanten vooruit betalen

meneer draak had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Klanten van de KPN moeten er rekening mee houden dat zij binnenkort ťťnmalig het dubbele abonnementsgeld moeten betalen. De KPN wil namelijk overgaan op een systeem waarbij de klanten het abonnementsgeld niet achteraf maar vooruit betalen.

,,Eigenlijk is vooruitbetaling in Nederland heel gewoon, kijk maar naar krantenabonnementen en de huur van een huis'', zo verdedigt een zegsman van KPN de nieuwe bezuinigingsmaatregel. ,,Het is voor ons een erg kostbare zaak om het abonnementsgeld voor te financieren.'' De vergoeding voor de gebelde minuten zal wťl gewoon achteraf worden afgerekend. Hengelo krijgt deze maand de 'primeur' van de vooruitbetaling, de regeling wordt in de loop van dit jaar landelijk ingevoerd.

Rekensommetje
Een eenvoudig rekensommetje leert dat de wijziging voor de KPN zeer gunstig uitpakt. Een klant met een belplus-abonnement moet twee keer 18,72 euro vooruit gaan betalen, 37,44 euro in totaal. Aangenomen dat dit bedrag anders tegen een rente van een paarprocent op een spaarrekening zou worden gezet, kost de maatregel de abonnee 1,50 euro per jaar aan renteverlies. Wie een ISDN-aansluiting heeft, kan ruim twee euro mislopen.

Voor de KPN staat echter, door de macht der grote getallen, veel meer geld op het spel. Het concern heeft immers ongeveer tien miljoen abonnees. Samen zijn die in twee maanden goed voor zo'n 400 miljoen euro aan abonnementsgeld. Dit bedrag, dat de KPN dit jaar ťťnmalig extra ontvangt als gevolg van de maatregel, kan aangewend worden om de schuld van 15 miljard die het concern heeft versneld af te bouwen. Bovendien zal hierdoor het rentepercentage, dat nu extra hoog is door de grote schuldenlast, dalen omdat de KPN dan weer een gezonder bedrijf wordt. Zo profiteert KPN zelf dus dubbel van de maatregel.