VS wil aanklacht tegen Exxon laten seponeren

Hawk had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Amerikaanse regering probeert, via een brief van een top juridisch adviseur van BZ aan een rechtbank, een aanklacht van Indonesische dorpsbewoners tegen Exxon Mobil de kop in te drukken, met de stelling dat het de "war on terrorism" kan ondermijnen. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwde dat de beschuldigingen, medeplichtigheid aan mensenrechtschendingen van de oliemaatschappij, een "potentieel serieuze tegenwerkende impact" kunnen hebben voor Amerikaanse belangen en de strijd tegen het terrorisme.

Volgens Washington kan de aanklacht buitenlandse bedrijven die in Indonesië willen investeren afschrikken, vooral energie- en mijnbouwbedrijven. Hierdoor zouden de inkomsten van de Indonesische regering teruglopen en kan (de belangrijke) bondgenootschap met de VS verzwakken.
Exxon Mobil advocaten hadden het Ministerie gevraagd in te grijpen op grond van buitenlands beleid.

De aanklacht is vorig jaar ingediend door de International Labour Rights Fund namens 11 dorpsbewoners uit de provincie Atjeh. Ze beweren dat Exxon Mobil, die een gasveld in de provincie exploiteert, Indonesische legereenheden heeft betaald voor moord, marteling en verkrachting om de werkzaamheden van het bedrijf te beschermen in de jaren '90.

De tussenkomst van het Ministerie van Buitenlandse Zaken kan de zaak de das om doen. De aanklacht kon ingediend worden door een wet die het buitenlandse burgers mogelijk maakt Amerikaanse bedrijven, die internationale wetten overtreden, voor een rechtbank in de VS te brengen. Een soortgelijke zaak tegen Rio Tinto, een mijnbouwbedrijf, werd eerder dit jaar geseponeerd, toen de regering waarschuwde dat het de Amerikaanse belangen in Papua New Guinea kon schaden.